Monday 26 August 2013

Veo Boginje i Veo Svestenstva

Veo Boginje


Kao što već poznajemo, ovaj običaj pokrivanja glave je veoma rasprostranjen medju judeo-hrišćanskim religijama i ima signifikaciju potčinjenosti, sramote i statusa, posebno među ženama. Sama biblija govori o tome kako bi svaka žena trebala nositi veo na glavi, tj. Imati pokrivenu glavu posebno u hramovima. Muslimanke pokrivaju čak i usta dok neke ortodoksne Jevrejke umesto vela nose perike. Bilo kako bilo mnogima ovaj veo upravo predstavlja simbol patrijahalnog društva, potčinjenog žesnkog statusa, iako nije uvek bilo tako. 

U drevna vremena, čak i u bronzano doba i muškarci i žene su nosili veo u toku ceremonija odavanih u čast velike boginje. Veo je predstavljao vrata izneđu sveta ljudi sveta duhova, pa je tako samo pokrivanje bio sveti čin ulaska u religijski ritual. Žene su bilo duboko poštovane tako da je vremenom status sveštenice ili sveštenika bio upravo određivan ovim velom na glavi. U drevnoj Persiji veo su nosile isključivo žene aristokratskog porekla kako bi pokazale svoj plemeniti status. No, među Sumerima, sveštenice Inanne, kao i Hititske sveštenice boginje Anahite nosile su veo kako bi pokazale strahopoštovanje prema ovoj velikoj Kraljici Bogova. Stragorčki, Tračanski, Ilirski, ali i Rimski sveštenici predstavljali su svoj status pokrivajući glave velom, posebno tokom rituala i obreda.


U više navrata i sama boginja je bila predstavljena kao prelepa gospa sa velom na glavi. Tako možemo videti starogrčki kult Izide u to vreme zvane Ijo koja nosi crni veo na glavi predstavljajući noćno nebo. Isto tako i velika mati Hekata nosi crni veo kako bi predstavila vladavinu nad čitavim kosmosom. Istu funkciju imao je i veo na drugim boginjama poput Ištar, Inanne, Anahite, dok su Indijci, drevni Egipćani i Persijanci čak pokrivali statue boginje velom i time određivali njenu božansku formu, nedostupnu običnim ljudima, smrtnicima. I naša boginja Serbona (Sirona, Anakata, Artemis, Hekata) na nekim prikazima nosi veo kako bi predstavila svoje prisustvo među ljudima, među svojim narodom, ali i njenu vladavinu nad nebom, kosmosom. Kasnije po primanju hrišćanstva, Bogorodica se često prikazuje sa velom na glavi, gde simboli meseca i zvezda ustvari otkrivaju njenu pređašnju prirodu – kako neki kažu: „ boginja nas nije napustila samo je skrivena pod velom Device Marije“!



Značaj vela je višestruk i svakako ne nosi status srama i tereta, već samo pokrivanje glave pred obrede, rituale ili molitve u stvari predstavlja momenat iskazivanja poštovanja prema božanstvu, prema našoj velikoj majci. I zato, kako običaj nalaže, pred svaku molitvu, pokrijmo glavu velom i time iskažimo prvo i najuzvišenije poštovanje prema našoj Velikoj Božanskoj Majci!


Odlomak iz knjige "Buđenje Boginje"
M.N.

1 comment: